Isabel Rodà defensa que les pedres de Malla són romanes
La catedràtica d'Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Isabel Rodà, va analitzar el passat mes d'abril les pedres que van aparèixer fent les obres del cementiri, i que es conserven al museu de Malla, a l'última xerrada de l'Espai Pratdesaba, “Els romans al seu pas per Malla”.
Rodà defensa la teoria romana-republicana. De la bona conservació de les peces, en dedueix que “encaixen perfectament”, que “el que és segur és que anava una sobre l'altra”, diu. Rodà va explicar al teatre de Malla que el bloc superior està treballat a 4 cares, “es va interpretar per un monument ibèric, però no donaven per tant, té a veure amb el món itàlic, no ibèric”. Afirma que es pot veure Hèrcules amb una pell de lleó, que agafa un centaure, que agafa una figura femenina. “El centaure Nessus va ajudar a creuar un riu a Deyanira, una de les dones d'Hèrcules. La volia raptar, però Hèrcules la va recuperar”. Per això, i pel monstre tricèfal que hi veu a sota, Rodà defensa que no es tracta de Teseu, sinó d'Hèrcules. “Qui ho va fer coneixia molt bé la simbologia i el mite. Tenia molta cultura, i qui ho va encarregar sabia molt bé el que volia. Era un romà de l'època, que es feia el camp de les Llosses, la via romana, que volia un monument funerari”.
El cicle de xerrades Espai Pratdesaba continua aquest diumenge 8 de maig amb una conferència dedicada a l'aprofitament culinari de la vegetació silvestre. Serà a 3/4 de 12 del matí a Pratdesaba.