Salutació de l'Alcalde

Benvinguts,

Us trobeu, encara que virtualment, al bell mig de la plana de Vic, entre Tona i la capital de la comarca d’Osona. La carretera C-17 parteix el terme municipal pel mig, i encara que veureu tres sortides per accedir a Malla, no trobareu un nucli urbà, perquè no existeix.

Som un poble rural amb unes noranta cases i 272 habitants que ens dediquem a l’agricultura, la ramaderia, o treballem en activitats industrials o de serveis fora del poble. A Malla hi ha també, activitat industrial i comercial que es pot veure des de la carretera mateix.

La gent de Malla estem cofois de ser com som, i malgrat de les limitacions de cadascú, hi vivim bé. Els serveis que no tenim ens els presten els municipis veïns i Malla ofereix a la comarca i al país paisatge rural, aliments, i participa en la bonica imatge d’entrada a Vic que es té quan travessa el Coll de Malla circulant per la C-17.

Us convidem a pujar al Clascar, que és la nostra muntanya “sagrada”, des d’on podreu contemplar, si el dia us hi acompanya, una de les millors vistes de la Plana. Des d’aquest punt, els nostres avantpassats ja hi prenien vistes fa més de dos mil anys. Les restes d’una acròpolis ibèrica i romana així ho confirmen, i les ruïnes d’un castell medieval de les primeries del segle X.

A sota, per la part de llevant, hi veureu la nostra església romànica de Sant Vicenç, centre neuràlgic del poble, a part de l’ajuntament. Al costat mateix, a l’edifici de la Rectoria, hi tenim una exposició permanent, on es poden trobar reliquies antigues de la Parròquia, restes d'una portalada romànica, de bases de columnes i capitells, trobades durant la restauració de l’església els anys vuitanta del segle passat, una estela ibero romana i peces dels antics poblaments ibers i romans recollides a la muntanya del Clascar.

La Quadra de Miramberg o de Torrellebreta és un sector del municipi que està separat geogràficament de la resta i enclavat entre els termes municipals de Tona, Taradell i Seva. Consta de set masies entre les que destaca la masia de Torrellebreta per la seva dimensió, la seva història i les diverses col·leccions que alberga. En aquest sector hi ha la única zona qualificada com a espai d'interès natural del municipi (P.E.I.N.) i una exposició d'eines de camp i utensilis domèstics al recent espai Pratdesaba. I també en aquest sector s'ubiquen les diferents edificacions que conformen la Mancomunitat La Plana, agrupació de 12 municipis d'Osona que comparteixen serveis.

La vida cultural del poble la forma l’activitat parroquial, amb la missa dels diumenges, les celebracions de Setmana Santa i Pasqua, amb la rifa de pernils, mones i cant de corrandes, i la rifa dels ous. O bé, el Novenari, conjunt de conferències que es fan el novembre, i que tenen més de 130 anys d’antiguitat.

Una altra part de la cultura la promou l’Ajuntament amb activitats esportives, de manualitats, col·laborant amb la organització de festes populars com ara la Festa Major, el 22 de gener, la Diada de l’onze de setembre, la Festa de la Gent Gran el primer diumenge d’octubre o la Festa de la Bona Batre, el penúltim dissabte de juliol. En diferents moments de l'any, s’organitzen Casals per nens i nenes de tres a dotze anys.

I una altra part de la cultura l’organitza el grup dels Falcons de Malla i altres entitats i agents socials que programen activitats com el Taller de Pintura per a gent gran, les classes de pilates i ioga, o les sessions per treballar la memòria.

A Malla també hi ha el bar Els Estudis, als baixos de l'ajuntament, i el centre comercial Esclat. També s'hi pot visitar el bosc artístic del Prat Verd i pernoctar a la casa rural del Prat Xic o al Mas El Ricart.

Bona estada a Malla.

Darrera actualització: 6.07.2023 | 12:12
Darrera actualització: 6.07.2023 | 12:12