Malla homenatja Paracolls 300 anys després de la seva execució

Dilluns, 28 d’abril de 2014
“Ens fa sentir molt orgullosos tenir un heroi nacional a la història del nostre poble”, deia l’alcalde de Malla, Lluís Muntal, el dia que feia exactament 300 anys que Francesc Paracolls va ser executat a la forca al Castell d’en Planes.
Per retre-li homenatge, més enllà del que ja se li fa cada any per la Diada, Malla va organitzar una conferència de l’historiador Antoni Pladevall, que va explicar la Guerra de Successió, el seu context i el paper de l’homenatjat, en un teatre de Malla ple. 
“Paracolls era propietari d’una casa de pagès. No era militar, però era dels que lluitava. El Pacte de Sant Sebastià el van signar vuit vigatans. Paracolls encara no hi era, però segur que era al costat”, deia Pladevall. Segons l’historiador, Paracolls, igual que Moragues i Bach de Roda, és “un heroi de casa nostra”. “Tot es va centrar en no perdre Barcelona, i els lluitadors d’aquí es van sentir desemparats”. 
Francesc Paracolls és una llegenda en la lluita contra les tropes borbòniques de Felip V. L’hereu de Mas Paracolls va néixer el 1665 es va decantar per la causa dels vigatans i va lluitar amb els miquelets i el sometent. No se sap ben bé en quins episodis va lluitar, però sí que va ser un membre destacat de la resistència que, ni va fugir amb l’exèrcit austríac el 1713 ni es va lliurar a les tropes francoespanyoles. Va resistir fins que va ser empresonat l’abril del 1714. 
Va ser capturat a traïció i ajusticiat al Castell d’en Planes, a Vic, el 14 d’abril del 1714. El mateix dia es va dipositar el seu cos al Convent dels Predicadors de la parròquia del Roser de Sant Domènec de Vic, i el 20 de novembre es va traslladar al cementiri de Vic. L’endemà, va ser enterrat al cementiri de Malla. 
L’acte va comptar amb la participació de l’Escamot vigatà d’en Francesc de Paracolls i amb el Cor de la Veu de Voltregà, que va interpretar una cançó de Lluís Llach i els Segadors. 
Darrera actualització: 10.09.2018 | 09:38