"Si als ajuntaments petits no se'ls dóna una oportunitat de reivindicar la seva identitat, estan perduts"
Com va la feina a l’Ajuntament de Malla?
Molt bé, molta feina però molt contenta amb l’equip de treball que hem creat des d’administració-secretaria, serveis tècnics i equip de govern municipal. Crec que ara, que ens coneixem més bé tots i hem assentat uns objectius, funcionem més bé. Això és molt positiu perquè no treballem com funcionaris autòmats, sinó que busquem la consecució dels objectius que ens hem fixat. I som molt dinàmics.
En què consisteix ben bé la seva feina?
En els ajuntaments com el de Malla, amb població inferior a 5.000 habitants, les funcions de secretaria intervenció pivoten sobre tres pilars bàsics: l’assessorament legal preceptiu, de totes les decisions i actuacions que es vulguin emprendre des del govern municipal; la intervenció, és a dir, el control de la gestió econòmica-financera, pressupostària, comptable, de la tresoreria i la recaptació de l’entitat; i la fe pública administrativa, que prestem aquests professionals en les sessions plenàries, així com quan expedim certificacions, comunicacions i altres documents administratius públics. La peculiaritat amb ajuntaments petits com Malla és que, a la pràctica, acabem fent una mica de tot tots... Impulsem tots els expedients administratius i econòmics i també tenim un tracte molt personalitzat amb les problemàtiques dels veïns, la qual cosa és molt bona perquè ajustem i millorem les solucions.
Va demanar la plaça per venir a treballar aquí. Per què? Què s’esperava trobar?
Bé, de fet, va sortir el concurs... I vaig pensar en presentar-m’hi bàsicament per la proximitat al meu domicili (Taradell). La plaça va ser força concorreguda, per la qual cosa, al guanyar, me’n vaig alegrar molt perquè em feia molta il·lusió aportar, com a persona optimista, emprenedora i activa que sóc, tot el meu capital professional per impulsar un Ajuntament que, com tots els petits, es troben un una tessitura complicada en l’actual món local. El futur del món local passa per promocionar la fusió de municipis o de tenir entitats locals de dimensions mitjanament grans (al legislador ni li interessen els petits municipis si bé són el 80% dels municipis de tot l’estat), per la qual cosa, amant com sóc del món rural, si als ajuntaments petits no se’ls dóna una oportunitat de reivindicar la seva identitat, estan perduts. A mi m’agrada estar a aquest costat perquè hi ha molt de camí per fer, encara.
És gaire diferent el que s’ha trobat del que s’esperava?
No gaire. Molta feina a fer i poc temps per fer-la, així que de seguida, amb la Rosa, ens hi vam posar; i no hi ha setmana que passi que no enllestim alguna cosa. La Rosa és, sens dubte, el motor administratiu de l’Ajuntament i la seva ajuda en l’arrencada, en adquirir coneixement del poble i de les persones i els antecedents dels expedients, ha estat i és incommensurable.
(Entrevista publicada a La Garba de maig de 2016).